antibanditasecurity
Túlárazott, bonyolult eszközöket sugall az OKOSOTTHON kifejezés? Pedig különösebb szerelés és vezetékek nélkül ELÉRHETŐ ÁRON, KÖNNYEN valósítható meg az ENERGIATAKARÉKOSSÁG, BIZTONSÁG és a KÉNYELEM! Az okosotthon megoldások közül a vezeték nélküli Z-WAVE szabvány az egyik legnépszerűbb. A Z-WAVE szabványhoz több mint 700 gyártó 4000-nél több eszköze elérhető.
MEGOLDÁSOK A TELJESSÉG IGÉNYE NÉLKÜL
konnektorok
Konnektorok:

A konnektoradapterek a lakás bármely konnektorába csatlakoztatható, a manuális kapcsolás érdekében nyomógombbal is ellátott 230 V-os aljzatok. Az eredetileg a konnektorba csatlakoztatott eszközt ezen keresztül kell használni, így máris vezérelhetővé válik. Saját nyomógombjával, illetve az okosotthon központjával ki- és bekapcsolhatjuk, vagy (a dimmelhető változat esetén) a csatlakoztatott lámpa fényerejét is beállíthatjuk. A dimmelhető konnektort leginkább állólámpák, asztali lámpák vezérlésére használhatjuk megfelelő égőkkel, így a világítás több funkcióra is használható, a maximális fényerőtől a hangulatvilágításig.

konnektorok
Szobai világítások:

A nappaliba tervezett dupla relé egy klasszikus két áramkörös csillárkapcsolást tesz lehetővé, dupla ki- és bekapcsolási lehetőséggel. Az elsősorban háló- vagy fürdőszobába tervezett dimmer egy áramkör feszültségszabályozását teszi lehetővé. Dimmelhető hagyományos LED-es égők kapcsolása és fényerőszabályzása is lehetséges, így hangulatvilágításként is működtethető. Mindkét világításvezérlésnél a modulok az eredeti fali kapcsolók mögé, szerelvénydobozba kerülnek. A távvezérelhetőség mellett természetesen fali kapcsolóval (kézzel) is kapcsolható lesz a világítás. Az okosotthon vezérlőközpontja információk közlésére is használhatja mostantól a lámpákat (például víz- vagy füstszivárgás esetén villogtatja azokat), illetve távollétünkben jelenlétszimulációt is végezhet, kapcsolgatva a világítást, hogy kívülről úgy tűnjön, mintha otthon lennénk.

konnektorok
Vízérzékelés:

A vízérzékelőket leginkább a mosógép, mosogatógép közelében érdemes elhelyezni. Így ha a gépek vagy a bekötő cső hibájából vízszivárgás keletkezik, akkor az érzékelők jeleznek a központnak, ami a beállított riasztási eseményeket elindítja. Ez lehet e-mail vagy push üzenetek küldése, de ha van a rendszerünkben sziréna, hangriasztást is indíthat. Csapelzáró motorok esetén a főcsapok elzárása is megoldható automatikusan, vezérelhető konnektoron keresztül pedig áramtalanítható a mosógép.

konnektorok
Egygombos multivezérlés (eseményindítás)

Z-Wave távirányítókkal akár több eszköznek – megfelelő késleltetéssel és a kívánt sorrendben – adhatunk vezérlő parancsokat. Például mozi mód (besötétítés, vászonmozgatás, médiaeszközök bekapcsolása, központi világítás lekapcsolása, háttérfény bekapcsolása, ajtócsengő letiltása, stb.), gombnyomásra minden lekapcsolása (lefekvéskor, ágyból kényelmesen kikapcsolhatunk minden eszközt/világítást), vagy a kényelmes távozás (lásd fentebb) eseménysor.

konnektorok
Riasztófunkció:

Az alapcsomag a nyitásérzékelő és a mozgásérzékelő által alkalmas behatolást jelző riasztóként való használatra is. Például a nyitásérzékelőt a bejárati ajtóra szerelve, a mozgásérzékelőt pedig a lakás bármelyik megfigyelni kívánt helyére helyezve az okosotthon központja riasztási üzeneteket küldhet vagy szirénát indíthat, ha behatolást észlel a szenzorokkal figyelt helyeken – amikor élesítve van a riasztórendszer funkció.

konnektorok
Mozgás, hő és fényérzékelés:

A multiszenzor mozgásérzékelését nem csak a riasztóhoz használhatjuk, hanem mondjuk a szenzort az előszobában lhelyezve éjszaka, sötétben segíthet, ha beállítjuk, hogy mozgás érzékelésére valamelyik lámpánk bekapcsoljon, és a mozgás megszűnése után egy perccel lekapcsoljanak a lámpák. Esetleg csak halvány fény legyen, hogy ne verje ki az álmot teljesen a szemünkből… De lámpák vezérléséhez akár a szenzorok fényérzékelőjét is felhasználhatjuk: ha bizonyos szintnél már sötétebb van, és mozgás történik a helyiségben, akkor kapcsoljon csak fel a lámpa, éjfél után viszont csak 20%-os fényerővel. A hőmérő funkció is segíthet, ha távollétünkben a mobiltelefonunkról szeretnénk ellenőrizni az otthoni hőmérsékletet esetleg annak megfelelően automatikusan vagy manuálisan kapcsolható egy fűtőberendezés (például kutya villanypárnája, terráriumban az infravörös melegítőlámpa, stb.).

konnektorok
Fogadó fény vagy esemény

A hazaérkezés pillanatában a kívánt világítási körök felkapcsolódnak és/vagy zónalejátszókról (zenelejátszókról) elindul a zene, redőnyök felhúzásra kerülnek, gyors reagálású fűtés esetén „eco” módból „comfort” értékre váltás. Az érkezéshez köthető állapotváltozást automatikusan indíthatja el például a riasztó hatástalanítása, Z-Wave távirányító, kertkapuállapot + világítási körök + napszak vizsgálattal kombinált állapotváltozás (este, ha nyitom a kaput és felkapcsolom a világítást a garázs fölött, akkor vélhetően hazaértem), mobiltelefon GPS-koordinátája, stb.

konnektorok
Füstérzékelés:

A füstérzékelőt alapvetően konyhában érdemes elhelyezni. Gyors hőmérséklet-változás (tűz) vagy füst esetén az érzékelő hangriasztást ad, és jelez a központnak, ami a beállított riasztási eseményeket elindítja. Ez lehet e-mail vagy push üzenetek küldése, de akár az összes lámpa felkapcsolása is, sütő áramtalanítása, elszívó ventilátor indítása, stb.

konnektorok
Pánik mód

Nagyobb házban, éjszakai neszre riadva egy gombnyomással fénybe boríthatjuk a kívánt házrészeket, hangszórókon léptek, kutyaugatás, stb. szólalhat meg, sziréna bekapcsolhat.

konnektorok
Kaputelefon integrálása

Gyakorlatilag a videókamerákhoz hasonló, de akár az ajtó is nyitható az okosotthon kezelőfelületéről. Ha nem vagyunk otthon, akkor is beszélhetünk a becsöngető vendéggel a mobiltelefonunk segítségével internetkapcsolaton keresztül.

konnektorok
Multimédia vezérlése

HiFi-, házimozi-erősítők, TV-k, set-top-boxok és még rengeteg infravörös távirányítóval rendelkező eszköz vezérlésével kialakíthatunk egy igény szerint leegyszerűsített, csak hasznos gombokból álló kezelőfelületet, amit a telefonunkról, tabletünkről bármikor elérhetünk. természetesen ezeket a vezérléseket automatizálva is használhatjuk, például távozásnál, mikor mindent ki szeretnénk kapcsolni. Beprogramozhatjuk az összes médiaeszköz kikapcsolását, így végre elfelejthetjük az indulás előtti felesleges rohangálást.

konnektorok
Multiroom zenelejátszás

Helyiségenként telepített zenelejátszókkal akár azonos, akár különböző zenét (saját zenefájlt saját NAS-unkrók, internetrádiót, Spotify-t, egyéb online zeneszolgáltatást, de akár a tévéből a focimeccs hangját) is le tudunk játszani az egyes területeken, ha hálózati zenelejátszót választunk. A családtagok saját szobáikban kedvenc zenéjüket hallgathatják, de egy házibuli vagy a lakásban folyamatosan mozgást igénylő tevékenység (például takarítás) során mindenhol, megszakítás nélkül hallgatható ugyanaz a zenei forrás. A megfelelő hálózati zenelejátszókat az okosotthon vezérlőközpontja is kezeli. Akár a hazaérkezés pillanatában is elindulhat a napszaknak megfelelő hangulatú, tempójú zene, vagy akár fontos információkat is közölhet – akár magyar hangon is – a központunk a zenelejátszók hangszóróin keresztül a lakók számára.

konnektorok
Hangulatvilágítás

Eltérő tevékenységekhez eltérő világítási képek illenek. Dimmelhető fényforrásokkal, RGBW LED szalagok vagy LED égők segítségével más-más hangulatot adhatunk adott helyiségeknek, adott tevékenységeknek a szobában. A színszabályzós világítást akár információk közlésére is használhatjuk. Például hallássérültek esetén (vagy csak fejhallgatóval a fejükön) hasznos lehet, ha az ajtócsengő megnyomását piros villogással jelzi a szoba hangulatvilágítása. Vagy kék fény jelzi a vizet a fürdőszoba padlóján. De persze bármilyen lámpát kapcsolgathat ki- és be a központ, ezzel is üzenve nekünk.

konnektorok
Távoli ellenőrzés, beavatkozás

Az okosotthon egy közismert funkciója a távoli hozzáférés a rendszerhez interneten keresztül. Bár egy okosotthon nem csak a távolról történő eszközök „kapcsolgatásából” áll, sok esetben ez a funkció is jó szolgálatot tehet. Elsősorban azon felhasználók élvezhetik ennek nagy előnyét, akik nem előre meghatározott ütemterv szerint dolgoznak, dinamikusan változtatják a teendőiket, akár életvitelük vagy munkájuk miatt. Így nem tudják előre beprogramozni, mikorra legyen kellemes hőmérséklet a lakásban, mert más-más időpontban érnek haza. Távolról, hazaindulás előtt viszont bármit beállíthatnak, így megérkezve már nem lesz hideg vagy épp túl meleg a lakásban, lefő a kávé, kimos a mosógép, stb.

konnektorok
Behatolásjelzés integrációja (riasztófunkciók)

Riasztórendszer állapotinformációjának illesztése kontaktussal az okosotthonhoz (így megmarad például a MABISZ minősítés). Az okosotthon átveszi a riasztóberendezés állapotát, ebből is tudhatja, ha nem vagyunk otthon. Az okosotthon-automatizmusok egyik legértékesebb információja az otthon/távol állapot, mivel ugyanannak az érzékelőnek gyakran teljesen más automatizmust kell indítania, ha otthon vagyunk, mint amikor távol tartózkodunk. A riasztó központja maga az okosotthon, például Zipato Security modullal (amelyhez vezetékes biztonságtechnikai érzékelők is köthetők, de MABISZ minősítéssel jelenleg nem rendelkezik) vagy Z-Wave-es eszközökkel, mint zónák érzékelőivel. Ellentétben a hagyományos riasztóközpontokkal, ennél a megoldásnál nincs limitálva a zónák száma, és vezetékelésre sincs feltétlenül szükség. A riasztóközponthoz csatlakozó mozgás- és nyitásérzékelők állapotának külön-külön átvétele az okosotthonnal. A riasztóközpont és az okosotthon központ kommunikál egymással, az okosotthon központ így a riasztóközponthoz csatlakozó érzékelőket is pontosan úgy kezeli, mint a közvetlenül hozzá csatlakozó Z-Wave-es érzékelőket. Ennek előnye, hogy nem csak behatolással kapcsolatosan használható mondjuk egy nyitásérzékelő, de az ablak kinyitásakor például automatikusan kikapcsolhatjuk segítségével a légkondicionálót. Az okosotthon központ élesítheti és hatástalaníthatja is a riasztóközpontot, tehát teljes az integráció. Csak bizonyos központok között létezik ilyen illeszthetőség.

konnektorok
Energiafelhasználás menedzselése fogyasztásmérőkkel

Az épület fogyasztásának monitorozásával optimalizálhatjuk az energia felhasználását. Így mindig kontroll alatt tudhatjuk a fogyasztási adatokat, sőt akár ennek megfelelően automatizálhatjuk nagy fogyasztók működtetését (szauna, elektromos fűtés, mosógép, mosogatógép indítása). De szinte minden Z-Wave relé a fogyasztást is folyamatosan méri, így akár hónapokra, évekre visszamenőleg látható, mely helyiségek, mely berendezései fogyasztják, pazarolják az áramot, mikor kezd tönkremenni a hűtő vagy mosógép.

konnektorok
Videómegfigyelő-rendszer integrálása

Bár az okosotthonnak alapvetően sok köze nincs a videókamerákról történő rögzítéshez, de például megjeleníthetjük az egyes kamerák élőképeit az okosotthon rendszerünk applikációjának felületén. Ennek nagy előnye, hogy nem kell külön belépnünk a kamerarendszer applikációjába, hanem az okosotthonos felületen összegyűjthetjük a funkciókat, és az élőkép megtekintésével azt ki is egészíthetjük. Ha a kamerán riasztókimenet is van, amit például a mozgásérzékelés aktivál, ezt a kimeneti kontaktust illeszthetjük az okosotthon vezérlőközpontjához is, így egy kamera is adhat mozgásról jelentést, nem csak egy mozgásérzékelő. Ha egy Synology NAS-sal rögzítjük a kamerák felvételeit, akkor hálózatunkon keresztül a NAS megfigyelőállomása számtalan információt közölhet bizonyos okosotthon központokkal, amit például behatolás-érzékelésre használhat a központ.

konnektorok
Hűtés/fűtés szabályozása

Igény esetén a teljes hűtés-fűtés rendszer automatizálható, a kívánt hőmérsékleti érték távolról felülírható, felügyelhető. Vezeték nélküli termosztátokkal és újabb mágnesszelepek vagy épp radiátortermosztátok felszerelésével utólag, bontás, fúrás nélkül hozhatunk létre újabb fűtési köröket, szobánként állíthatunk be egyedi hőmérsékletet. A medencék fűtése is hasonlóan okosítható.

konnektorok
Ajtózárak

Egyrészt automatizálható az ajtó zárása (vagy akár nyitása) bizonyos eseményekhez. Például riasztó távollét állapotában vagy otthoni éjszakai mód, amikor egy gombnyomásra lekapcsol az összes lámpánk, kikapcsolnak az audio- és videórendszereink, és bezáródnak a bejáratok zárai. Másrészt lehetővé válik, hogy vagy valamilyen azonosítás alapján, vagy ha szükséges, távolról kezdeményezve beengedjünk valakit a lakásunkba. A zárakhoz külső kódbillentyűzet, RF-ID-olvasó is felszerelhető.

konnektorok
Kerti öntözőrendszer vezérlése

A locsolórendszerünk körei elektromos szelepekkel és ezeket kapcsoló relékkel irányíthatók, automatizálhatók lesznek – hasonlóan a fűtésvezérléshez. De ez nem csak annyit jelent, hogy egy egyszerű időprogram szerint ki- és bekapcsolódik, hanem az öntözés szükségességét az okosotthonunk különböző adatai és szenzorai irányíthatják. Az esőérzékelőnk a kertbe helyezve információt ad arról, esik-e az eső, és ha igen, mennyi. A fény- és szélerősségmérő szenzorok is segíthetnek eldönteni a locsolás szükségességét. Sőt bizonyos központok még a lakóhelyünk időjárási adatait is elérhetővé teszik számunkra, így a hőmérséklet, páratartalom, felhő- és esőmennyiség, stb. adatok segíthetnek a locsolórendszerünk programjának kialakításában.

Kényelmes távozás

A fogadó esemény ellentéte. Tehát a felkapcsolt állapotban lévő eszközök lekapcsolása, redőnyök leengedése, világítási körök és multimédiás eszközök kikapcsolása, gyors reagálású fűtés esetén a fűtés célértékének csökkentése, klímák leállítása, stb.

Éjszakai fény

Bizonyos közlekedő területek, folyosók mozgásérzékelésre történő automatizált világítás-szabályzása éjszaka, jellemzően csökkent fényerőn, hogy ne verjük ki az álmot a szemünkből azért, mert mosdóba kell mennünk, vagy – ha már a verés szóba került – ne essünk át a vak komondoron.

Kellemes ébredés

Redőnyvezérléssel, világítás csökkentett fényerőre történő kapcsolásával, kedvenc zeneszám indításával vagy internetrádió bekapcsolásával kombinált ébredési folyamat, igényre szabva.

Jelenlétszimuláció

Nyaralás, hosszabb távollét esetén a rendszerbe bevont eszközökkel szimulálhatjuk az otthonlétet, amely megakadályozhat egy kifigyeléses betörést.

Passzív hűtés/fűtés

Ha az árnyékolókat az adott falsíkon mérhető fénymennyiség szerint automatizáltan vezéreljük napközben – tehát télen beengedjük az erős napsütés melegét, nyáron pedig kizárjuk azt –, nagyon nagy segítséget nyújthatunk a fűtésnek és a klímának, jelentősen csökkentve ezen rendszerek fogyasztását.

Tűzriasztás, füst-, víz- vagy gázérzékelés

Push üzenet, e-mail értesítés küldhető, a lakásban megszólalhat a sziréna, jelezhetnek fények, amennyiben van szelepekre szerelt beavató eszköz. Akár víz- vagy gázszelep elzárása is megvalósítható automatikusan, azonnal megakadályozva így a további káreseményt.

Meleg víz keringtetése

Jellemzően családi házak esetében felmerülhet az igény a meleg víz keringtetésére, hogy a vízcsap megnyitásával azonnal rendelkezésre álljon a forró víz, ne csak fél perccel később. A keringtető szivattyút és a vízmelegítőt azonban célszerű csak akkor működtetni, ha otthon vagyunk. Az okosotthon központja ezt könnyedén megoldja.

Testreszabható kezelhetőség

Bizonyos vezérlőközpontok megengedik, hogy akár minden felhasználónak, családtagnak egyedi grafikus kezelőfelületet hozzunk létre. Ezáltal maximálisan testreszabható és alakítható a megjelenítő felület, meghatározható, hogy kinek mi felett van „hatalma”, mihez fér hozzá az okosotthon-rendszeren belül.

Kerti kapu és garázsajtó

Automatizálható zárás. A nyitás pedig távirányítással vagy akár GPS helymeghatározással is történhet. Ha nem vagyunk otthon, de a mobilunkon is csörög a kaputelefon, akkor kinyithatjuk a garázst távolról addig, amíg a futár a nekünk hozott csomagot berakja.

Üzemmód-beállítások:

Az okosotthon vezzérlőközpontban létrehozhatók különböző állapotok (üzemmódok) a felhasználók különböző élethelyzeteihez. Például beállíthatunk reggeli, éjszakai, filmnézős, állapotokat, amelyeket a mobilunkon egyetlen koppintással aktiválhatunk. Reggel lehet, hogy a lámpákat szeretnénk 6 órakor felkapcsolni, a filmnézéshez csak a dimmelhető állólámpánk világít halványan, éjszaka pedig minden kapcsoljon le. Ezek az állapotok egyetlen gombnyomással elérhetők egy okosotthonban.

Összességében fontos tudnivaló, hogy a rendszer egy nagy előnye, hogy nem szükséges minden funkciót azonnal kiépíteni. A vezeték nélküli technológiának köszönhetően – ha megfelelő az előkészítés –, bármikor bővíthető további funkciókkal és szolgáltatásokkal a rendszer anélkül, hogy nagy bontást és átalakítást végeznénk otthonunkban.